نشان تجارت - شرکت توسعه قوای محرکه تیوان از شرکتهای گروه بهمن در طرح کلان ملی، طراحی و تولید خانواده موتورهای ۳ و ۴ سیلندر کممصرف با سطح آلایندگی یورو ۶ و با حداکثر توان ۱۴۳ تا ۱۵۵ اسب بخار و گشتاور ۲۲۰ تا ۲۵۰ نیوتن متر را در دست اقدام دارد که تا پایان سال جاری فاز نخست آن به بهرهبرداری میرسد.
مجتبی میرسهیل، مدیرعامل شرکت توسعه قوای محرکه تیوان، مجری طرح کلان ملی طراحی و ساخت خانواده موتور پرقدرت و کممصرف یورو ۶ همزمان با روز هوای پاک به شرح آخرین وضعیت اجرای این طرح پرداخت. بهگفتهی وی، با توجه به آلودگی هوای کلانشهرها، بهخصوص در اثر پدیدهی وارونگی در پاییز و زمستان، حمایت از بخش خصوصی دانشبنیان جهت ارتقاء فناوری صنعت خودرو و تولید موتورهای کممصرف و مطابق آلایندگی روز دنیا از دی ماه سال ۹۲ با محوریت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دستور کار قرار گرفت. البته میرسهیل میگوید، رهبری هم طی چند مرحله لزوم تولید موتور کم مصرف خودرو مطابق فناوریهای روز دنیا و تحقق این طرح کلان ملی را مطالبه کردهاند.
حال شرکت توسعه قوای محرکه تیوان بهعنوان سرمایهگذار بخش خصوصی، طراحی و تولید خانواده موتورهای کم مصرف با سطح آلایندگی یورو ۶ سه سیلندر و توان ۱۴۳ اسب بخار و گشتاور ۲۲۰ نیوتن متر و ۴ سیلندر با توان ۱۵۵ اسب بخار و گشتاور ۲۵۰ نیوتن متر را در دست اقدام دارد.
فناوری فعلی موتور خودروهای داخلی درحال تولید مربوط به دو دهه گذشته است؛ حال آنکه با بهکارگیری فناوری قدیمی برای موتور ۳ سیلندر با حجم ۱/۲ لیتر، حداکثر توان قابل حصول در محدودهی ۷۵ تا ۸۵ اسب بخار و گشتاور ۹۵ تا ۱۰۰ نیوتن متر بوده اما با استفاده از آخرین فناوریهای روز دنیا جهت ارتقاء راندمان و در عین حال کاهش مصرف سوخت و آلایندهها (ازجمله فناوریهایی مانند پاشش مستقیم سوخت داخل محفظه احتراق، بهکارگیری توربوشارژ، سرسیلندر یکپارچه با منیفولد خروجی، بلوک سیلندر آلومینیومی بهصورت ریختهگری یکپارچه با بوش سیلندر چدنی و...) محصول موتور ۳ سیلندر شرکت تیوان دارای ۱۴۳ اسب بخار قدرت و ۲۲۰ نیوتن گشتاور است که در نوع خود پرقدرتترین موتور تولیدی خودروهای سواری داخل کشور و دارای کمترین مصرف سوخت و سطح آلایندگی یورو ۶ محسوب میشود.
اولین نمونه از این موتور با اتمام طراحی، نمونهسازی و پشت سرگذاشتن موفق آزمونهای عملکردی و دوام، در مرداد ماه سال ۹۵ با حضور مقامات عالیرتبهی کشور بهطور رسمی رونمایی و سپس سرمایهگذاری برای ایجاد خطوط تولید، صنعتیسازی و تولید انبوه این خانواده موتور با فناوری بالا آغاز شد. نصب و راهاندازی ماشینآلات و بزرگترین خط تولید موتور در کشور در حال حاضر با ظرفیت ۵۰۰ هزار دستگاه در سال، مراحل پایانی خود را طی میکند و بهرهبرداری از فاز نخست تا پایان سال جاری انجام خواهد شد.
سرمایه گذاری ۲۰ هزار میلیارد ریالی انجام شده در این طرح، بزرگترین سرمایهگذاری صنعت خودرو طی دو دههی گذشته جهت ارتقاء فناوری خودروهای تولیدی است. خطوط تولید این خانواده موتور مدرنترین، بهروزترین و پیشرفتهترین خطوط تولیدی صنعت خودرو کشور را دارا هستند که بهطور همزمان قابلیت ماشین کاری و مونتاژ ۱۰ نوع از انواع موتورهای ۳ و ۴ سیلندر دارند. کارخانه تولیدی شرکت تیوان در شهرک صنعتی کاسپین قزوین در زمینی به وسعت ۸ هکتار و زیربنای ۵۰ هزار متر مربع احداث شده و بهروزترین فناوریهای روز دنیا در حوزهی تولید محصولات با فناوری بالا در آن لحاظ شده است. علاوه بر این، طی طرح ذکر شده، بالغ بر ۶۰۰ اشتغال بهصورت مستقیم و ۴۰۰۰ اشتغال بهصورت غیر مستقیم ایجاد خواهد شد.
با بهرهبرداری از این طرح کلان ملی تا پایان سال، تولید انبوه موتورهای دارای فناوری بالا و کم مصرف در محدوده ۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر بر روی خودروهای سواری اجرا میشود که گامی در جهت عملی کردن جهش تولید را به مرحلهی تحقق میرساند.
بهمنظور اطمینان از تداوم چرخهی نوآوری و توسعه و بهروزرسانی محصولات، طی سرمایهگذاری مشترک تیوان با دانشگاه تهران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، آزمایشگاه ملی و مرکز نوآوری قوای محرکه پیشرفته (الکتریکی، هیبریدی، احتراقی) برای انواع خودروهای سبک و سنگین تا توان 430 kw بهعنوان اولین و مجهزترین مرکز آزمون و توسعه یقوای محرکهی الکتریکی و احتراقی کشور تا سطح استاندارد یورو ۶ ایجاد شده است که تا پایان سال به بهرهبرداری خواهد رسید. برای ایجاد این آزمایشگاه بالغ بر هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری مشترک بین صنعت و دانشگاه صورت پذیرفته است و با آغاز به کار، دانشگاه تهران در بین ۵ دانشگاه برتر دنیا در حوزهی طراحی و آزمون قوای محرکه پیشرفته قرار میگیرد.